Paylaşımlı Hosting vs Vps Hosting Hangisi Sizin İçin Daha İyi

Paylaşımlı Hosting vs Vps Hosting Hangisi Sizin İçin Daha İyi
18 Temmuz 2021 15:00 | Son Güncellenme: 20 Ekim 2023 00:21

Bu iki hosting türünün her ikisi de aynı nihai hedefi karşılayarak internette aktif bir sitenizin olmasını sağlar. Ancak, her ikisinin de bu hedefe ulaşmak için çok farklı yolları vardır. Bunun için sitenize doğru türde hosting türünü seçmelisiniz. Doğru hosting türünü seçerek, bir web sitesi sahibi olarak web site hayatınızı çok daha kolay hale getireceksiniz.

Paylaşımlı Hosting ile Tanışın

Paylaşımlı hosting, birden çok web sitesinin  fiziksel bir web sunucusunu paylaştığı anlamına gelir. Paylaşımlı hosting, birden fazla web sitesini çalıştırmak ve sunmak için bir web sunucusunu dağıtır. Diğer web siteleriyle aynı sunucuyu paylaştığınız için aynı veritabanını, bant genişliğini, depolamayı vb. kullanırsınız. Tercih edilmesinin en büyük sebepleri ise çok ekonomik ve bakımı kolay olmasıdır.

Paylaşımlı Hosting Avantajları

Her şeyden önce, uygun fiyat burada ana etkendir. Örneğin, Monovm’un paylaşılan hosting planları ayda yalnızca 6,99 dolardan başlar. Bu, bir web sitesi isteyen ancak elinde büyük bir bütçesi olmayan işletmeler veya bireyler için net bir seçenek haline getirir.

İnsanların paylaşımlı hostingi sevmesinin bir başka nedeni de teknik bakım açısından oldukça pratik olmasıdır. Paylaşımlı hosting sağlayıcınız bu sorumluluğu sizin yerinize üstlenir, bu nedenle sitenizi işletmek ve sürdürmek için herhangi bir özel beceriye ihtiyacınız yoktur. Daha da iyisi, WordPress gibi inanılmaz derecede kullanıcı dostu içerik yönetim sistemleri sayesinde, çoğu insan neredeyse hiç programlama becerisi olmadan paylaşımlı bir hosting planıyla sitesini yönetebilir.

Küçük bir web siteniz varsa ve yalnızca minimum miktarda trafik öngörüyorsanız (örneğin, günde maksimum 500 ziyaretçi), paylaşılan hosting’den daha büyük bir hosting planına ihtiyacınız olmayabilir.

Paylaşımlı Hosting Eksileri

Paylaşımlı hosting ile site performansıyla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sunucu ortamını diğer kullanıcılarla paylaştığınız için, bu sitelerden birinin yoğun bir trafik günü geçirmesi sitenizi olumsuz etkileyebilir. Aynı şey siteniz için de geçerli. Yüksek hacimli trafik yaşıyorsanız sitenizin çevrimdışı olma veya düşük performans gösterme olasılığı daha yüksektir.

Paylaşımlı hosting ile, ilk sunucu donanımı ve yazılım yapılandırmasıyla sınırlandırılırsınız. Kendi CMS’nizi kurarak özelleştirebilir veya kontrol paneli üzerinden küçük değişiklikler yapabilirsiniz, yapabilecekleriniz bu kadar. Benzersiz donanım ve yazılım kurulumuna ihtiyaç duyan ileri düzey kullanıcılar veya site sahipleri, diğer hosting firmalarını aramak isteyecektir. Paylaşımlı bir hosting hizmeti ile sunucu depolama ve bant genişliği sınırları vardır. Siteniz boyut veya trafik hacmi açısından hızla büyüyorsa, barındırma paketinizi yükseltmeniz gerekebilir.

VPS Sunucu İle Tanışın

“Sanal Özel Sunucu”nun kısaltması olan VPS hosting çok daha sağlamdır ve paylaşımlı hosting’de bulamayacağınız tonlarca özellik sunar. Teknik olarak bir sunucuyu paylaşmaya devam ederken, sadece sizin için ayrılmış bir dilim alırsınız. Sanal adanmış sunucu (VDS) olarak da adlandırılan bir sanal özel sunucu (VPS), kullanıcıya adanmış bir sunucu olarak görünen ve birden çok web sitesine hizmet veren bir sanal sunucudur  .

Yüksek Performans

VPS hosting ile daha yüksek düzeyde sunucu kaynaklarına anında erişebilirsiniz. Dolayısıyla, büyük veya büyüyen bir siteniz varsa, performansta düşüş olmadan daha yüksek hacimli kullanıcıları destekleyebilirsiniz. Ayrıca, sunucu ortamınız sanallaştırıldığından, aynı fiziksel sunucudaki diğer sitelerden farklı konumlandırılırsınız. Bu, diğer sitelerin sitenizin performansını etkilememesini sağlar.

Daha Yüksek Güvenlik

VPS hosting, size paylaşımlı hosting’den daha yüksek düzeyde güvenlik sunar. Sunucu ortamınız sanallaştırıldığından, aynı fiziksel sunucuda alanı olan diğer sitelerden ayrılırsınız. Sanallaştırma teknolojileri çok yüksek bir güvenlik seviyesine sahiptir, bu nedenle sunucudaki diğer siteler sitenizi hiçbir şekilde etkilemeyecektir.

Ölçeklenebilir Sunucu

VPS hosting esnektir. Normalden daha yüksek bir trafik hacmi yaşıyorsanız, hosting kaynaklarınızı büyütmeniz yeterlidir. Tek bir fiziksel sunucuyla sınırlı olmadığınız için daha fazla sunucu kaynağı eklemek kolaydır. Paylaşımlı hosting ile bu düzeyde bir esneklik ve ölçeklenebilirlik bulmak neredeyse imkansız.

Daha Fazla Sunucu Özelleştirmesi

VPS hosting ile daha fazla sunucu özelleştirme seçeneğine erişebileceksiniz. Ayrıca, size daha fazla sunucu kontrolü sağlayan kök sunucu erişimine de sahip olacaksınız. Bir VPS hosting, paylaşımlı bir hosting’den çok özel bir sunucu gibi davranarak size daha fazla güç, özgürlük ve kontrol sağlar.

VPS Sunucu Eksileri

Ancak, VPS hosting’in  dezavantajları yok değildir. Daha güçlü bir sunucu olduğu için sunucu ortamınızı etkin bir şekilde yönetmek daha teknik olacaktır.

Daha Pahalı

VPS hosting, paylaşımlı hosting’den daha pahalı olacaktır; buna hiç şüphe yok. Daha fazla sunucu kaynağına eriştiğiniz için maliyetler de artacaktır. Genel olarak, yalnızca kullandığınız sunucu kaynakları için ödeme yapmanız gerekir, ancak bu, daha yüksek bir aylık ücret öderken bile çok uygun maliyetli olmasını sağlar.

Daha Teknik

VPS hosting ile sunucunuzu doğru şekilde yönetmek için genellikle daha yüksek düzeyde teknik becerilere ihtiyacınız vardır. Ancak, sunucu sağlayıcınıza bağlı olarak, yönetilen bir VPS hosting’e  kaydolabilirsiniz. Yönetilen bir sunucu ortamı, barındırma sağlayıcısının teknik personelinin sunucu ortamınızı sizin için sürdürmeye, yükseltmeye ve optimize etmeye yardımcı olacağı anlamına gelir.

Peki, Hangisini Seçmelisiniz?

Paylaşımlı hosting ve VPS hosting bazı ortak benzerlikleri paylaşır, ancak birçok yönden farklıdırlar. Barındırma seçeneğiyle ilgili son kararınızı vermeden önce, VPS hosting ve Paylaşımlı hosting arasındaki farklara bakmanız önemlidir. İşte aralarındaki farklardan bazıları

İşletim Sistemi  – Paylaşımlı bir hosting’de, işletim sisteminizi diğer tüm web siteleriyle de paylaşırsınız. Ancak VPS ile, web siteniz sanal bölümünde oturacağı için diğerlerinden bağımsız olarak yeniden başlatabileceğiniz tam teşekküllü bir işletim sistemine sahipsiniz.

Teknik Beceri  – Paylaşımlı hosting herhangi bir teknik beceri gerektirmez çünkü barındırma sağlayıcınız sunucunuzu tamamen yönetecektir. Alternatif olarak, VPS hosting ile bazı teknik becerilere sahip olmanız gerekir çünkü sunucuyu yönetmek ve tutarlı ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için özel bir sistem yöneticisine ihtiyacınız olabilir.

Kontrol  – Paylaşımlı hosting ile sunucunuz üzerinde hiçbir kontrole sahip değilsiniz; ancak, VPS hosting ile ihtiyacınız olan tüm kontrole sahip olacaksınız. Başka bir deyişle, sunucunuz üzerinde kontrol sahibi olduğunuzda, istediğiniz zaman komut dosyalarını ve yazılımları yüklemenize izin veren kök erişimi verilecektir.

Fiyat  – Paylaşımlı hosting en ekonomik seçenektir çünkü maliyeti esasen sunucunuzdaki diğer web siteleri ile paylaşırsınız. Alternatif olarak, VPS daha pahalıdır, ancak abartılacak düzeyde değildir. VPS ile birlikte gelen faydalar, ek maliyetleri telafi etmekten daha fazlasıdır.

Ölçeklenebilirlik  – Paylaşımlı hosting herhangi bir ölçeklenebilirlik sunmaz, yani başka bir plana geçmeden kaynak ekleyemezsiniz. Ancak VPS hosting ile işletmeniz büyüdüğünde kaynaklarınızı kolayca ölçeklendirebilirsiniz.

Paylaşımlı Sunucu  – Paylaşımlı ve VPS ile sunucunuzu diğer web siteleri ile paylaşacaksınız. Ancak, sunucunuzu paylaşımlı hosting ile bin kadar başka web sitesiyle paylaşacaksınız. Alternatif olarak, VPS ile sunucunuzu yalnızca birkaç farklı web sitesiyle paylaşacaksınız.

Kaynaklar  – Paylaşımlı hostinge  sahip kaynaklar ilk gelene ilk hizmet esasına göredir, yani web sitenizin kaynakları garanti edilmez. Öte yandan, VPS barındırma ile web sitenize yalnızca size özel tahsis edilmiş miktarda tahsis edilmiş kaynak garanti edilir.

Kısacası, her iki barındırma türü de oldukça farklıdır, ancak bazı ortak noktaları vardır. Paylaşımlı hosting kullanarak tasarruf etmek mümkün olabilir, ancak web sitenizin performansı VPS hosting olmadan düşebilir. Hala kafanız karıştıysa, web sitenize en uygun planın hangisi olduğunu öğrenmek için hosting sağlayıcınızla iletişime geçin.

ETİKETLER: ,
Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.