Bilgisayarı Otomatik Kapatma Nasıl Yapılır?

Bilgisayarı Otomatik Kapatma Nasıl Yapılır?
7 Eylül 2023 21:27 | Son Güncellenme: 20 Eylül 2023 23:07

Bilgisayarı otomatik kapatma, gerçekleşen bir işlemin bitmesini beklemek zorunda olan kullanıcıların tercih ettiği bir özelliktir. Her insanın bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirmiş olduğu işlem farklıdır. Bazı kullanıcılar eğlenceli vakit geçirmek amacıyla oyun oynayıp, film izlerken bazı kullanıcılar işleri gereği çalışmalar yürütmektedir. Bakıldığında her birinin gerçekleştirdiği işlem farklı olsa da ihtiyaç duydukları özellikleri zaman zaman ortak olmaktadır.

Bilgisayarda gerçekleştirilen bazı işlemler kontrol gerektirmediğinden dolayı aktif olarak bilgisayar başında beklemeye gerek yoktur. Bilgisayar işlemi gerçekleştirirken farklı işlerle de ilgilenmek, hatta bilgisayarın bulunduğu ortamdan uzaklaşmak da mümkündür. Kullanıcıların birçoğu bunu mümkün kılarken bilgisayarın da boşuna çalışmasını engellemek amacıyla bir süre sonra kapanmasını istemektedir. İşlemin biteceği zamanı tahmini olarak bilen kullanıcılar, bu süre dolduktan sonra bilgisayarın kapanması için bilgisayarı otomatik kapatma yöntemlerine başvurmaktadır.

Bilgisayarı Otomatik Kapatma – CMD

Bilgisayarın yürütmekte olduğu işlemin bitmesi için bilgisayar başında aktif olarak beklemeye gerek yoktur. İşlem gerçekleşirken farklı işlerle meşgul olmak mümkündür. Gerçekleştirilecek birkaç eylem ile birlikte sürdürülen işlemin tamamlanması sonrasında bilgisayarı kapatmak mümkündür. Bunun için uygulanması gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Kullanmış olduğunuz Windows işletim sisteminin başlat menüsünü açınız.
  • Arama kısmına “CMD” yazarak arama yapınız.
  • Bulmuş olduğunuz sonuca tıklayarak açınız.
  • Görüntülemiş olduğunuz penceredeki satıra direkt olarak “shutdown -s -t 3600” komutunu yazınız ve “Enter” tuşuna basınız. (Yalnızca tırnak içerisindeki komutu yazınız. Tırnakları eklemeyiniz.)
  • Enter tuşuna bastıktan sonra bilgisayarınız 60 dakika içerisinde kapatılacaktır. Bilgisayarınızın kapatılacağı süreyi belirlemek için size verilen komutun içerisinde yer alan 3600 sayısını değiştirmeniz gerekmektedir. Buraya yazacağınız sayı saniye cinsinden kapanma süresini ifade etmektedir. Yani 60 yazarsanız bilgisayarınız 60 saniye içerisinde kapatılacaktır. Bu sebeple kapanmasını istediğiniz süreyi saniye cinsinden komuta eklemeniz gerekmektedir.

 

İşlemi gerçekleştirdikten sonra otomatik kapanmayı iptal edebilmek için ise “shutdown -a” komutunu yazmanız ve daha sonra “Enter” tuşuna basmanız gerekmektedir. Otomatik kapanması için belirlemiş olduğunuz süre yalnızca bir sefer kullanılabilmektedir. Bilgisayar kapanıp açıldıktan sonra otomatik olarak kapanması için işlemi yeniden gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

 

Bilgisayarı Otomatik Kapatma – Program

Her kullanıcının farklı kullanım sebepleri olduğundan dolayı bilgisayarı kapatma tercihi de farklı olabilmektedir. Yukarıda belirtilen yöntem kullanılarak gerçekleştirilecek olan işlem bazı kullanıcılar için daha zor gelebilmektedir. Böyle bir durumda ise daha basit bir şekilde kullanılabilecek olan programlar devreye girmektedir. Bu bağlamda basit olması ve pratik şekilde kullanılabilmesi adına Gezginler isimli sitede bulunan programların tercih edilmesi konusunda tavsiyede bulunmak mümkündür.

Gezginler isimli siteden indirilecek program sayesinde belirlenen zaman dilimi içerisinde aşağıdaki işlemleri yapabilmek mümkün olmaktadır.

  • Kapatma
  • Yeniden Başlatma
  • Oturumu Kapatma
  • Oturumu Kilitleme
  • Uyku Moduna Alma
  • Alarm Kurma

Bilgisayarı otomatik kapatma işlemi doğrultusunda indirilen bu programın sunmuş olduğu ekstra özellikler kullanıcıların memnuniyetini artıracaktır. Bunun dışında ise sağlamış olduğu alarm kurma özelliğiyle birlikte bilgisayarın kapanmasına gerek olmadan, işlemin tamamlanmasının ardından kullanıcının uyarılmasını sağlayacaktır.

Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.