Bilgisayara Format Atarken Dosya Saklama Nasıl Yapılır

Bilgisayara Format Atarken Dosya Saklama Nasıl Yapılır
18 Ocak 2021 15:18 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 02:10

Her kullanıcı bilgisayarında zaman içerisinde farklı problemler ile karşılaşabilmektedir. Bilgisayara format atarken dosya saklama işlemi de bu sorunlardan bir tanesidir. Bu problemlerin çözümü olarak bilgisayarın işletim sisteminin yeninden programlanması gerekebilir. İşletim sisteminin sıfırdan programlanmasına format denmektedir. Ancak bu format atma işlemi ile bilgisayar içerisinde bulunan tüm dosyalarda silinmektedir. Birçok farklı kullanıcı bilgisayarlarının sorunu çözülürken dosyalarının da kaybolmamasını istemektedir. Örneğin bilgisayardan bir iş sürdürmek, önemli dosyaların bilgisayarın içerisinde barındırılması, resim ve benzeri kişisel dosyalar ve çok daha fazlasının silinmesi istenmeyebilir. Bu noktada bilgisayar kullanıcıları bilgisayara format atarken dosya saklama işleminin nasıl yapılacağını merak etmektedir. Aslında dosyaların herhangi bir dış unsura yedeklenmesi ve ardından format atılması, dosyaların en korunaklı şekilde saklanmasına olanak tanımaktadır. Yani dosyalar bir usb içerisinde ya da harici bir disk içerisinde aktarılırsa format sırasında maksimum koruma sağlanabilmektedir. Ancak bu durum yapılabilir değil ise ya da herhangi bir şekilde bilgisayarın içerisinde bulunan dosyalara erişim sağlanamıyorsa format esnasında da dosyaların saklanması mümkündür.

Format Atarken Dosyalar Nasıl Saklanır?

Bilgisayara format atarken dosya saklama işlemi için yapılması gereken birkaç farklı adım bulunmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bilgisayarda yer alan dosyaların işletim sisteminden ayrı bir sürücüde tutulmasıdır. Her bilgisayar kullanıcısı bilgisayarında C ve D adında iki farklı sürücü olduğunu bilmektedir. Format atarken dosaya saklama işlemi için bu iki farklı sürücüye ihtiyaç duyulmaktadır. Dosyaların doğru bir şekilde saklanabilmesi için sürücü ve dosyaların mutlaka farklı sürücülerde yer almasını sağlamak gerekmektedir. Yani işletim sitemi C sürücüsü içerisinde kurulmuşsa saklanacak olan dosyalar mutlaka D sürücüsü içerisinde bulundurulmalıdır. Bu sayede format işlemi sadece C sürücüsü üzerinden sürdürülebilir ve D sürücüsü güvende tutulabilir. Eğer bilgisayarınızda iki farklı sürücü bulunmuyorsa, tek ve bir bütün olan sürücü ikiye ayrılabilir. Format işlemi esnasında, işletim sisteminin hangi sürücüye kurulacağı ve hangi sürücünün sıfırlanacağı sorulmaktadır. Bu noktada işlemin sistemi C sürücüsü içerisinde kurulu ise sadece C sürücüsünün seçilerek format işlemine başlanması, diğer dosyaların saklanmasına imkan tanımaktadır. Bilgisayara format atarken dosya saklama işlemi bu şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.