Oyun Bilgisayarı Toplamanın Maliyeti Ne Kadar?

Oyun Bilgisayarı Toplamanın Maliyeti Ne Kadar?
23 Şubat 2022 23:09 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 01:45

Günümüzde bilgisayar toplama da en çok kullanılan terimlerden birisi de oyun bilgisayarı terimi. Oyunlar bilgisayara çok fazla yük bindirdiği için kaliteli parçalardan oluşması gerekmekte. Bu nedenle oyun bilgisayarı kavramı hayatımıza girmiş durumda. Aslında oyun bilgisayarı ve oyuncu ekipmanı dediğimiz ürünler güçlü ve sağlam ürünler olarak karşımıza çıkmakta. Çoğu marka oyuncular için özel alt markalar bile oluşturmakta. Örneğin Asus ROG ve TUF Gaming serisi ile, Logitech G serisi ile bu tür ürünler üretmekte. Bu ürünlerde diğer ürünlerine göre daha uzun ömürlü, daha yüksek sıcaklıklara dayanabilecek parçalar kullanmakta. Peki bir oyun bilgisayarı toplamanın maliyeti ne kadar? Oyuncu bilgisayara ne kadara toplanır?

Oyun Bilgisayarı Toplamanın Maliyeti Ne Kadar?

Tabii ki burada kavramı doğru ele almamız lazım. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi anahtar cümle “daha kaliteli ürün” olmakta. Tabii ki bu daha fazla kalite de daha fazla maliyet getirmekte. Yoksa alacağımız en ucuz bilgisayar ile de kasarak, donarak da oyun oynamamız mümkün. Fakat oyun açıyor diye bir bilgisayara oyun bilgisayarı demek maalesef doğru değil. Bir oyuncu bilgisayarında olması gereken ortalama parçalar ve ortalama fiyatları aşağıdaki gibi;

  • Bir oyuncu bilgisayarının en önemli parçası hiç kuşkusuz ekran kartı. Oyunlar konusunda üstüne en çok yük binen parça ekran kartları. Günümüzde de artık RTX ve AMD’deki adı ile Ray Tracing kartlar gündemde olduğu için bu tür teknolojileri destekleyen kartları almamız gerekir. Bu teknolojiye sahip en ucuz AMD kart RX 6800’dür. Nvidia tarafında ise bu teknolojiye sahip en ucuz kart RTX 2060’dır bu kartların ortalama fiyatı ise 8.500 TL – 10 bin TL civarında satılmaktadır.
  • İşlemci ise ikinci en önemli parçadır. Tabii ki bu kadar parçayı destekleyecek, dar boğaz yapmayacak bir işlemci gerekir. Bunun için de en az Ryzen 5 veya Core i5 bir işlemci tercih edilmelidir. Bu tür bir işlemci de ortalama 2-3 Bin TL gibi bir fiyata denk gelecektir.
  • Tabii ki bu parçaların tamamını bir araya getirecek anakartta iyi olmalı. Bu da size ortalama 2 bin TL masraf demek.
  • Güç kaynağında da ucuza kaçmak olmaz. Elektrikte oluşacak en ufak bir problem çok ciddi masraflara yol açabilir. İyi bir güç kaynağı size yaklaşık 700-1000 TL’ye gelecektir.
  • Ram, SSD, HDD gibi kalan parçalarda ortalama olarak size 3 – 5 bin TL’ye mal olacaktır.

Sonuç olarak oyuncu bilgisayarı adını hak eden bir bilgisayar için 20 Bin TL hatta daha yüksek bir meblağı gözden çıkarmak gerekmektedir. Bu da günümüz için maalesef çok ciddi bir rakamdır. Fakat bunun yanında 10 Bin TL civarına oyun oynatabilecek iyi bir bilgisayar da toplamak mümkündür. Tabii ki bu sistemde RGB ışıklar, gösteriş daha az olacaktır. Fakat özellikle Full HD veya 2K oyun oynamanızı da engellemeyecektir.

ETİKETLER: ,
Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.