Zararlı Yazılımlara Karşı Alınacak Önlemler

Zararlı Yazılımlara Karşı Alınacak Önlemler
24 Şubat 2021 13:22 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 02:10

İşletim sistemlerinin gelişimi sunduğu optimize performansların yanında zararlı yazılımlara karşı da duyarlılıkla gelişmiş durumda. Zararlı yazılımlara karşı alınacak önlemleri öğrenerek, acımasız siber savaşta kendinizi koruyabilirsiniz.

Yüzlerce farklı metodolojinin geliştirildiği sistemlerinizde her an bilmediğiniz bir savunma duvarı açık kalabiliyor. Bu duvarları güçlendirmek sizin elinizde. Siber güvenlik kavramı gelecekte herkesin zaruri olarak aşina olması gereken bir kavram olacak.

Zararlı Yazılımlara Karşı  Nasıl Önlem Alınır?

Kötü amaçlı yazılımlarla hackerlerin kameranızı kullanarak sizi izleyebileceğini, sisteminizdeki her dosyaya erişebileceğini ve isterse silebileceğini, sizin kamera görüntülerinizi internete servis edebileceğini, mikrofonunuza girerek ses kaydınızı alabileceğinizi biliyor muydunuz? Korkmayın, okumaya devam edin.

Zararlı Dosyalar

Zararlı yazılım denilince şüphesiz akla ilk gelen “exe” formatlı trojanlardır. Uzun bir dönem internete servis edilen keylogger, trojan vb. yazılımlar “exe” durağından geçti. Antivirüs programlarının güçlenmesi bir nebze önlem sağlayabilse de günümüzde hala on binlerce insan internetten indirdiği “exe” formatlı içerikleri taramadan önce açarak hackerlerin sistem havuzlarına kendilerini teslim ediyorlar. Özellikle keylogger adı verilen kötücül yazılımlar, sisteminizdeki tüm tuş takımlarının kaydını alabiliyor ve böylelikle kredi kartı ve muhtelif hesap bilgilerinize kolaylıkla ulaşabilmektedirler.

Burada nihai olarak bilmeniz gereken en önemli şey, güçlü bir antivirüs yazılımı edinmek ve bilmediğiniz kaynaklardan hiçbir içeriği cihazınıza indirmemek olacaktır.

Parola Güvenliği

Bu başlığı okuduğunuz da şaşırabilirsiniz ama durumun gerçekten vahim olduğunu ifade edebiliriz. NIST ve çeşitli kuruluşların hazırladığı raporlara göre insanların yarısından fazlasının kullandığı şifrenin “123456” – “12345” – “qwert” olduğu yazmaktadır. Hatta Türkiye’de hacklenen 30 binden fazla kullanıcı profiline sahip veritabanın şifre istatistikleri ise az önce bahsettiğimiz şifreler ve ufak değişikliklerle bu şifrelere il plakaları eklenmesiyle oluşmuş.

Şifre güvenliğini sağlamak için mutlaka oluşturduğunuz şifrede büyük harf, küçük harf, sayı ve 1 adet özel karakter yer almış olsun.

Ayrıca bu şifreleri hatırlamak için de güçlü bir şifreye sahip mail adresi de olmazsa olmazdır.

parola guvenligi

Yedekleme Güvenliği

Çoğunlukla üşengeç ve sabırsız kullanıcıların unutarak daha sonraları bir sistem sorunuyla karşı karşıya kaldığında çok üzüldüğü bir kavramla tanıştıracağız: Yedekleme Güvenliği.

Her sistem (işletim sistemi, mail sistemi, bulut yedekleme vb.) kullanıcılarına sistemlerinin sağlığı ve sürdürülebilirliği açısından yedekleme yapması için yedekleme araçları geliştirmiştir kendi içinde.

İşletim Sistemi Yedekleme: En hayati olan genellikle işletim sistemlerinde yaşanabilecek sorunlardır. Özellikle Windows kullanıcılarının meşhur mavi ekran sonrasında açılmayacak bilgisayarları için tek yol format ise, verilerinizin yedeklenmemiş olması büyük bir facia yaratacaktır. İşletim sistemlerinizde sık sık güncel yedekleme noktaları oluşturun.

Telefon Rehberi Yedekleme: Mobil kullanımının hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi telefon numaralarının  defterlerden çıkarak mobil sistemlere girmesini sağlamıştır. Olası bir durumda bu numaralar silinirse ne yaparsınız hiç düşündünüz mü? Hemen rehberinize girerek ayarlardan yedekleme sekmesiyle rehberinizi bir mail adresine, diske vb. yedekleyin.

Oturum Bilgilerini Yedekleme: Bu konudaki yedeklemeyi farklı bir bakış açısıyla anlatacağız. Hesabınıza giriş bilgilerinizi bir yere yazmak ve kaydetmek gibi bir vasıta yine sorunlar doğurur. En doğru saklama yöntemi, hesabınıza ikincil – üçüncül giriş bilgileri ekleyerek saklamaktır. Özellikle telefon bilgilerinizi bir mail adresine kaydettiğiniz zaman, güçlü bir giriş yöntemine de erişmişsiniz demektir.

Sistem Güncellemeleri

Bilgierinizi saklamak için hesabınızı güçlendirmeye çalışan bir tek siz değilsiniz: Sistem firmaları da sizinle birlikte sisteminizdeki açıkları bularak bunları diğer cihazlara yayınlayan güçlü bir mühendis kadrosuna sahip. Gelen tüm güncellemeleri ister bilgisayarınızda ister mobil cihazlarında yaparak güçlü bir mühendislik kadrosunun ayarladığı değişikliklere de sahip olursunuz.

Sisteminizin hızı, optimizeliği ve güvenliği için sistem güncellemleri büyük bir önem arz etmektedir.

Antivirüs – Güvenlik Duvarı

Bu başlık sistemine karşı güvenlik önlemi hassasiyeti taşıyan herkesin bildiği ve uyguladığı bir kısımdır muhakkak ancak doğru antivirüs programını yeterince bildiğinize emin misiniz?

Sisteminiz için en iyi antivirüs yazılımı, aşırı RAM ve CPU tüketimine gitmeyen periyodik derinlemesine taramasını yaparak tüm kullanıcıların onayını alabilendir.

Hazırlanan raporlar incelendiğinde sizlere bu başlıkları yöneltebiliriz: Bitdefender, Norton, AVG, Avast

Hafife alamayacağımız bir dijital çağ yaklaşıyor. Sistemlerimiz ve verilerimiz her şeyimiz. Bilgisayar – Mobil güvenlik önlemlerini bir an önce almanız gerekiyor.

Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.