Windows Format Diski Nasıl Oluşturulur?

Windows Format Diski Nasıl Oluşturulur?
24 Temmuz 2022 22:32 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 02:20

Bilgisayarınıza sıfırdan bir format atmak istiyorsanız veya yeni bir Windows sürümü yüklemeyi amaçlıyorsanız, format diski oluşturarak kısa sürede işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak doğru bir şekilde oluşturulmayan format diskleri, bilgisayarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olabilir. Bu yüzden hem kullanacağınız yazılımlara hem de dosyalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bizler de bu içeriğimizde tüm detaylarıyla Windows format diski nasıl oluşturulur sorusunu yanıtlandıracak ve RUFUS gibi yazılımların nasıl kullanıldığını sizlerle paylaşacağız.

Windows Format Diski Nasıl Oluşturulur?

Bilgisayarınıza yeni bir işletim sistemi yüklemek veya mevcut işletim sistemini değiştirmek için yapmanız gerekenler aslında oldukça basittir. Fakat bilgisayar konusunda pek fazla bilgisi olmayan kişiler bu işlemlerin oldukça zor olduğunu düşünebilirler. Bir oyun kurulumundan daha zor olmayan format atma işlemi için ilk olarak yapılması gereken ise Windows format diski oluşturmaktır. Bu diski oluşturduktan sonra ister BIOS üzerinden isterseniz de işletim sisteminin içerisinden yüklemeyi başlatabilirsiniz.

Windows format diski bir USB bellek, taşınabilir disk veya sanal disk olabilir. Genellikle bu işlem için USB Bellek kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim. Disk oluşturma aşamasında ise basitçe Windows işletim sistemine ait dosyaları belleğe aktarır ve daha sonrasında bilgisayardan bağımsız olarak yüklemesini gerçekleştirirsiniz. Disk oluşturma süreci de bu yüzden üç aşamadan oluşmaktadır.

Windows Kurulum Dosyalarının Yüklenmesi

Format diski oluşturmadan önce yapmanız gereken ilk şey yüklemek istediğiniz işletim sisteminin dosyalarını indirmek olmalıdır. Bu dosyaları Microsoft Windows resmî web sitesinden veya çeşitli program indirme siteleri üzerinden indirebilirsiniz. Bir işletim sisteminin ortalama boyutu 5GB ile 10GB arasında değişkenlik gösterdiği için indirme işleminiz biraz zaman alabilir. Sıkıştırılmış dosya olarak indirilecek format dosyalarınızı daha sonrasında belleğe işlemeniz gerekecektir.

RUFUS Yazılımının Kurulması

İndirdiğiniz dosyaları direkt olarak USB Belleğinize aktarmaya kalkarsanız sistem bunun bir format dosyayı olduğunu anlamaz ve kurulum yapmanıza izin vermez. Bu yüzden RUFUS yazılımını kullanmanız gerekmektedir. Bu yazılımı ücretsiz bir şekilde internetteki siteler üzerinden indirebilirsiniz. Yazılımın kurulumu oldukça kolay olduğu için hiçbir ek işlem yapmadan kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Windows Dosyalarının RUFUS ile Diske Aktarılması

Windows format dosyalarını ve RUFUS yazılımını indirdikten sonra Windows format diski oluşturmaya hazırsınız demektir. Bu noktada güncel bir bilgisayarınız olduğu varsayılarak aşağıdaki işlemleri birebir uygulamanız sonucunda format diskiniz otomatik bir şekilde oluşturulacaktır.

  • Belleğinizi bilgisayara takın ve RUFUS yazılımını çalıştırın. (Tüm dosyalar silineceği için mevcut bellekteki dosyaları yedeklemeyi unutmayın)
  • Açılan ekranda ilk olarak format dosyalarını yüklemek istediğiniz aygıtı seçin.
  • Daha sonrasında “SEÇ” butonuna tıklayarak indirmiş olduğunuz format ISO dosyasını işaretleyin.
  • Disk Bölüm Düzenini “GPT” olarak değiştirin.
  • Hedef Sistem kutucuğunu “UEFI” olarak işaretleyin.
  • Yeni Birim Etiketi kısmına belleğinize vereceğiniz ismi yazın.
  • Dosya Sistemi seçeneğini “FAT32” olarak işaretleyin.
  • Ayırma birimi boyutunu “8192 Byte (Varsayılan)” olarak değiştirin.
  • Son olarak “BAŞLAT” tuşuna tıklayın ve yüklemenin bitmesini bekleyin.

Tüm adımların tamamlanması ve yüklemenin de bitmesi halinde mevcut USB belleğinizin içerisindeki tüm dosyalar silinecek ve format dosyaları yüklenerek format diski oluşturulmuş hale gelecektir. Artık USB Belleğinizi istediğiniz her bilgisayara format atmak için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Windows Formatı Nasıl Atılır?

Format diskini sorunsuz bir şekilde oluşturduysanız ve bilgisayarınıza format atmak istiyorsanız, ilk olarak bilgisayarınızı kapatmanız ve USB belleği takarak BIOS ekranına girmeniz gerekecektir. Daha sonrasında birincil diski USB belleğiniz olarak tanımlayarak format atma ekranının açılmasını sağlayabilirsiniz. Burada belirli bilgileri doldurmanız, işletim sisteminin yükleneceği diski seçmeniz yeterli olacaktır. Geri kalan tüm işlemler otomatik olarak format yazılımı tarafından halledilecektir. Eğer konu hakkında tecrübeli değilseniz Youtube gibi platformlardan format adımlarına dair videoları inceleyebilirsiniz.

İçeriğimizde detaylı bir şekilde Windows format diski nasıl oluşturulur sorusunu yanıtlandırmaya çalıştık ve format atma süreçlerine dair bilgileri sizlerle paylaştık. Format dosyası oluşturma işlemini bir kere yaptıktan sonra tekrar yapmanıza gerek kalmayacağı için istediğiniz zaman istediğiniz bilgisayara aynı disk ile format atabilirsiniz.

ETİKETLER:
Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.