Siber Güvenlik Nedir? Neden Önemlidir?
Teknolojilerin gelişmesi ve modern işletme ve kuruluşlara tanıtılmasıyla birlikte, siber güvenlik uzmanlarına olan talep artıyor. Şirketin sistemlerini ve verilerini bir siber saldırıya karşı koruyacak kişiler onlardır.
Siber güvenlik nedir? Neden bu kadar önemli ve bunu şirketinize nasıl sağlayabilirsiniz? İpuçlarımız için okumaya devam edin!
Siber güvenlik nedir?
Tipik olarak, siber güvenlikten bahsettiğimizde, hem bir şirkette hem de kuruluşta verileri, yazılımları ve cihazları korumanıza izin veren tüm teknikleri ve uygulamaları kastediyoruz. Bu koruma, bir bilgisayar korsanı saldırısı durumunda hem güvenliği sağlamayı hem de tehlikeyle başa çıkmayı içerir.
Siber güvenlik uzmanları, yalnızca uygulamaları veya ağları korumaktan değil, aynı zamanda çalışanların kişisel verilerini ve belirli bir kuruluşun gizli verilerini korumaktan da sorumludur. Bilgisayar korsanları bireysel olarak hareket edebilir, ancak bir grup siber suçlu tarafından gerçekleştirilen karmaşık saldırılar da giderek daha yaygın hale geliyor ve bu saldırılara karşı büyük şirketler hala savunmasız.
En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları
Siber güvenlikle nasıl ilgilenilir?
Siber güvenlikle ilgili en sık tekrarlanan efsanelerden biri, şirket verilerinin güçlü parolalar ayarlayarak ve virüsten koruma yazılımı satın alarak korunabileceğidir. Ne yazık ki, bilgisayar korsanları bu tür bir korumayı kolayca ihlal eder. Bu nedenle en küçük şirketlerde bile Cyber Ranges (Siber güvenlik uygulaması) eğitimlerine yatırım yapmaya değer . Güvenli koşullarda ve uzman gözetiminde çalışma yapmanızı sağlayan sanal ortamlardır. Burada gerçekleştirilen faaliyetler, hem amatörlere hem de deneyimli sektör uzmanlarına yöneliktir.
Cyber Ranges nasıl çalışır?
Siber güvenlik uygulamaları, kuruluşlara siber güvenlik eğitimi ve simülasyonları yürütmek için güvenli ve kontrollü bir ortam sağlayan amaca yönelik oluşturulmuş ortamlardır.
Siber güvenlik uygulamaları, gerçek dünya senaryolarını kopyalayarak, güvenlik ekiplerinin bir ihlal veya saldırı durumunda hazırlıklarını ve müdahale yeteneklerini değerlendirmelerine olanak tanır. Ek olarak, yeni araçları ve teknikleri üretim ortamlarında konuşlandırmadan önce test etmek için, siber aralıklar kullanılabilir.
Siber güvenlik uygulamaları tipik olarak, çeşitli saldırı türlerini simüle edecek şekilde yapılandırılabilen bir sanal makineler ağından oluşur. Menzil operatörü, sisteme kötü amaçlı kod veya trafik enjekte ederek özel senaryolar da oluşturabilir.
Bu, güvenlik ekiplerinin algılama ve azaltma becerilerini güvenli bir ortamda uygulamalarını sağlar. Kuruluşlar, hassas verileri işleme veya kimlik avı e-postalarına yanıt verme gibi uygun güvenlik protokolleri konusunda, çalışanları eğitmek için siber aralıkları kullanabilir.
Ayrıca, bir kuruluşun sistemlerindeki güvenlik açıklarını belirlemeye yardımcı olan yıllık sızma testleri yapmak için de kullanılabilirler. Kuruluşlar, savunmalarını düzenli olarak test ederek, sürekli değişen tehdit ortamına etkili bir şekilde yanıt verebilmelerini sağlayabilir.
- yüzyılda dahili veri tabanına sahip olmayan ve modern bilgi aktarım teknolojilerini kullanmayan bir şirket veya kuruluş bulmak zordur. Bu tür her işletme, işleyişine ciddi zarar verebilecek bir saldırıya maruz kalır. Bunu önlemenin tek yolu, uygun şekilde eğitilmiş uzmanlar bulmaktır.
Bu platformlar, kullanıcıların simüle edilmiş bilgisayar korsanı saldırılarına maruz kalabilecekleri özel Siber Alanlar sunar. Bunlar, herkesin en gerçek tehlikeyle karşı karşıya kalabileceği gerçek zamanlı, otomatik ve takım eğitimidir. Her alıştırma sırasında, veri korumaya yönelik fikirlerinizi test edebilir ve aynı zamanda olay müdahalesini, yani bir siber suçluyla başa çıkmanıza yardımcı olan bir prosedürü öğrenebilirsiniz.