Deneyiminiz olmadan iş bulmak için 10 ipucu

Deneyiminiz olmadan iş bulmak için 10 ipucu
21 Mart 2022 09:28 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 02:08

İş dünyasına yeni başlayan herkes, korkunç Deneyim Paradoksu ile karşılaşacaktır: Deneyiminiz olmadan bir iş bulamazsınız, ancak işiniz olmadan da deneyim elde edemezsiniz. Bu, cesaret kırıcı ve üstesinden gelinmesi neredeyse imkansız görünen bir şeydir. Neredeyse. Deneyiminiz olmadan iş bulmak için 10 ipucumuz, çok makul bir sürede sıfırdan yüze çıkmanıza yardımcı olabilir (iş aramak hiçbir zaman hızlı değildir!).

1. Kendinizi eğitin

Derslere katılın, atölyelere katılın, sertifika ve diploma alın ve gerekirse bir lisans yapın. Bu iş için bilgi edinmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda da bağlılığınızı ve kararlılığınızı gösterecektir. Artı: öğretmenler ve diğer öğrenciler, bağlantılar edinmek ve genişletmek için harika bir yoldur.

2. Çalışmaya başlayın (yukarı doğru)

Belirli bir alanda deneyim kazanmanın bir başka yolu da az veya hiç paraya çalışmaktır – kulağa pek motive edici gelmiyor ama her türlü kapıyı açıyor mu açıyor: uygulamalı eğitim almak için gönüllü, stajyer veya serbest çalışabilirsiniz. Kariyere bağlı olarak, bir bloga başlamak veya bloga katkıda bulunmak, tutkunuzu ve yeteneğinizi göstermek için iyi bir fikir olabilir. Kısacası: Özgeçmişinizi ve portföyünüzü yarı zamanlı, hafta sonları veya okul tatillerinde takip ettiğiniz ilgili projelerle doldurun.

3. İş bağlantıları kurun

Bir iş bulmanın kolay bir yolu, tavsiye edilmek veya bir arkadaşın bir arkadaşını tanımaktır. Bunun olması için, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı iş bağlantıları oluşturmanız ve geliştirmeniz gerekir: insanların hangi kariyerin peşinde olduğunuzu bilmelerini sağlayın ve bir değerlendirici kısa sunum, güncellenmiş bir özgeçmiş ve tabii ki süper havalı bir LinkedIn profili ile hazır olun.

4. Hadi çizelim!

Kağıt ve kalem çıkarıp başarıya giden yolda size rehberlik edebilecek büyük bir Venn şeması oluşturmanın zamanı geldi: Gelecekteki işiniz için gereken tüm becerileri, deneyimi ve kişisel özellikleri listeleyin. Ardından, sahip olduğunuz becerileri, deneyimi ve kişisel özellikleri ekleyin ve iki dairenin nerede çakıştığını görün. Neleri geliştirmeniz gerektiğini ve özgeçmişinizde ve ön yazınızda neleri vurgulayabileceğinizi görmek için bunu referans olarak kullanabilirsiniz.

5. Alanınızda uzman olun

Sektörle ve işle ilgili öğrenilebilecek ne varsa öğrenin. Bu, sizi yalnızca kariyer için hazırlamakla kalmayacak, aynı zamanda iş bağlantıları kurarken ve iş görüşmeleri yaparken de size yardımcı olacak. Alanınızda uzman olmak için forumlarda etkileşim kurun, blogları okuyun ve hem çevrimiçi hem de çevrimdışı gruplara katılın. İşletmedeki bazı önemli isimleri de bildiğinizden emin olun – çevrimiçi ve çevrimdışı; yerel, ulusal ve hatta uluslararası.

6. İnsanlara fikirlerini sorun

İnsanlar tavsiye vermeyi ve belirli bir alanda uzman olarak görülmeye bayılırlar. Hayran olduğunuz ve istediğiniz kariyere sahip profesyonellerin isimlerini öğrendikten sonra, onlarla çevrimiçi iletişime geçmeyi veya, eski usül dokunuşları seviyorsanız, örneğin el yazısı bir notla iletişime geçmeyi deneyin. Atmanız gereken sonraki adımların neler olduğunu sormak, insanları önemli ve değerli hissettirmenin iyi bir yoludur. Sadece özgeçmişinizle birlikte bir sürü e-posta göndermekle kalmayın – herkes meşgul, gelen kutuları dolu. Tavsiye ve hatta iyilik istemeden önce daima bir bağ kurun.

7. Anlatacak iyi bir hikayeniz olsun

Belli bir alandaki her türlü iş için mükemmel kişi olduğunuza dair hiçbir şüphe bırakmayan, büyüleyici bir kariyere başlama hikayeniz olduğundan emin olun. İnsanlar sorular soracaktır (birçok soru!), bu yüzden bu alana neden girmek istediğinize, bu hedefe ulaşmak için ne yapacağınıza ve neler sunmanız gerektiğine dair net ve özlü cevaplar hazırlayın. Burası, tutkunuzla etkilediğiniz, tüm önemli beceri ve deneyimleri eklediğiniz, eğitiminizle tamamladığınız ve konuştuğunuz herkesi ikna ettiğiniz kısım.

8. Özgeçmişinizi yenileyin

Hazır başlamışken: Özgeçmişinizin bu hikayedeki önemli noktaları yansıttığından emin olun. Sadece iş unvanlarınıza değil, yeteneklerinize ve becerilerinize de odaklanın: geçmişe takılı kalmamış, ileriye bakan ve gelecekte katkıda bulunabileceğiniz tüm harika şeyleri sergileyen bir özgeçmiş oluşturun.

Bu değerli, deneyiminiz olmadan özgeçmiş hazırlamayla ilgili ipuçlarına bakın.

9. Sosyal becerilere odaklanın

Aktarılabilir beceriler – sürpriz! – bir durumdan veya işten diğerine aktarılır ve insanlarla nasıl etkileşim kurduğunuzu gösterir. Bu sosyal becerilere örnek olarak kişilerarası beceriler, organizasyon becerileri, liderlik becerileri ve iletişim becerileri verilebilir. İnsanları motive etme, aynı anda birden fazla işi yapabilme, denetleme veya topluluk önünde konuşma becerilerinize odaklanın. Kişiliğinizi gösteren ve sosyal becerilerinizi tüm işe alınabilir ihtişamıyla sergileyen bir özgeçmiş oluşturun. Belirli bir sosyal becerinin neden belirli bir teknik beceriyi öğrenmeyi kolaylaştıracağını gösterebilirseniz, başardınız sayılır.

10. Makul derecede yüksek hedefleriniz olsun

Kariyeriniz söz konusu olduğunda her zaman yüksekleri hedeflemeniz gerekse de, bir işe başvururken sağduyuyu kullanmak da önemlidir. Yeni başlıyorsunuz, bu nedenle bildiğiniz ve işi yapabileceğinizi gösterebileceğiniz başlangıç seviyesi pozisyonları arayın. Acemi olduğunuzu fakat öğrenmeye istekli olduğunuzu bildiğinizi açıkça belirtin ve ardından buna karşı konulamaz bir coşku, tutku ve kararlılık ekleyin.

 

Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.