Sony PlayStation 5 İncelemesi
Bugün ki yazımızda bir çok kişinin merak ettiği PlayStation 5’i detaylı bir şekilde ele alacağız. PlayStation 5 almayı düşünenler için oldukça güzel bir rehber ile sizlerleyiz. Bu yazımızda PlayStation 5 tasarımına, performansına ve donanım özelliklerine değineceğiz. İşte, PlayStation 5 incelemesi!
Sony PlayStation 5 İncelemesi – Tasarımı Nasıl?
İlk öncelikle PlayStation 5’in iki farklı sürümle tanıtıldığını belirtelim. Bunlardan birisi diskli versiyon olur diğeri ise dijital sürüm oluyor. PlayStation 5 bildiğiniz üzere oldukça büyük bir gövdeye sahip. Bu boyuyla Sony’in şuana kadar ki en büyük oyun konsolu. Sony’nin böyle bir tasarım şeklini önemsemesinin sebebi konsolun içine geniş soğutma çözümleri yerleştirmek. Her ne kadar büyük bir gövde kullansa dahi, tasarım konusunda başarılı olmuş diyebiliriz. Kenarlardan uzayan yakalar adeta Lord of the Rings‘ten Sauron’un kulesi Karanlık küleyi oldukça anımsatmakta. Özellikle PS5’i dikey bir şekilde oldukça heybetli bir şekidle gözüküyor. Fakat istenirse yatay bir şekilde de kullanabilirsiniz.
Bunun için kutu içerisinde bir stant mevcut. Bu standı dikey kullanmak istediğiniz zaman altına vidalayabiliyorsunuz. Yatay kullanmak isterseniz de çevirip arkadaki kare – üçgen logoları kısmına takarak kullanabilirsiniz. Sony bu sefer beyaz bir konsol tasarlamış diğer sürümleri saymazsak. Beyaz oldukça şık duruyor lakin çizilebilir bir görüntü sergiliyor. Konsolu çalıştırdığınız zaman orta kısmın üst tarafında her iki kısma mavi ışık düşmekte. Konsol açıldığı zaman bu ışık beyaz oluyor, dinlenme modun da ise turuncu oluyor. Sony, bu sefer PS5’in ön kısmında USB 2.0 ve USB-C portu yer alıyor. Arka kısımda ise 2 adet USB 3.1, Ethernet, HDMI 2.1 portları bulunuyor.
Sony PlayStation 5 İncelemesi – Teknik Özellikleri
Teknik özellikler bakımından gerçekten PS5 oldukça etkileyici. Saniyede 120 kare hızı ve 4K desteği sunan konsol, ayrıca 8K desteği de verebiliyor. Yeni tasarlanan RDNA 2 GPU ve 3.5 GHz hızında çalışan 8 çekirdeğe sahip AMD Zen 2 işlemcisinden beslenen PS5, GPU’suyla ise 10 TFLOP güç üretebiliyor. Konsolda 16 GB GDDR6 RAM bulunuyor. Bu da rakibine ve eski modellerine göre 2 kat artmış durumda. Depolama kısmında ise bundan böyle hardisk değil SSD bulunuyor. Bu sayede oyunlar artık daha hızlı yükleniyor lakin kapasite bakımından kötü olmuş. Lakin istediğiniz takdirde dahili depolama alanını PlayStation sertifikasının yer aldığı NVMe SSD ile birlikte iyice büyütme şansına sahipsiniz. Ayrıca bir diğer iyi haber ise harici sabit sürücüleri ve SSD’leri de bu konsolda kullanma imkanına sahipsiniz.
Sony PlayStation 5 İncelemesi – DualSense Özellikleri
DualSense oldukça şık bir tasarıma sahip ve ele çok iyi bir şekilde oturuyor. Stick’leri DualShock 4 neredeyse aynı diyebiliriz. Dokunmatik kısım oldukça kibar bir görünüme sahip. PS5’de olduğu gibi kolda da LED ışıklandırma bulunduruyor. DualSense ile USB-C beraber portuna geçiş yapılmış. Ayrıca en büyük yeniliklerden birisi ise kolda mikrofon özeliğinin bulunması. Bu sayede herhangi bir mikrofona ihtiyaç duymuyorsunuz. Dualsense’de hoparlör de yer alıyor. Bu sayede oyundaki her sesi net bir şekilde duyabiliyorsunuz.