Kripto Paraya Yatırım Yapacaklar İçin Tavsiyeler

Kripto Paraya Yatırım Yapacaklar İçin Tavsiyeler
17 Ağustos 2021 12:52 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2023 01:46

Çıkış tarihi on üç sene öncesine varan, son seneler ise hızlı bir sıçrayış ile daha da önemli bir konum ve değer bulan sanal para birimi bitcoin. Şu an itibariyle yalnızca ismi olan herhangi bir şey alınıp satılamamasına karşın değeri devamlı artan bir değer kripto paralar. Yatırımcılar için uzun sürede en iyi limanlarında biri sayılan bitcoin beklenilenden hızlı bir büyüme içinde pek çok ülkenin de ilerleyen zamanlarda ki planları içinde yer almaya başladı. Bazı problemleri ve soru işretlerini ortaya çıkarsa da kripto ile alışveriş yapma, araba kiralama, hesap ödeme gibi pek çok işlemi gerçekleştirilebilmesi planlanıyor. Şu anda yatırımcının uzun süreli yatırımları arasında düşündüğü kriptolar için temelde yapılması gerekli olan ilk şey önemli noktalara dikkat etmek.

Kripto paraya yatırım yapacakların bilmesi gereken bazı önemli kavramlar;

 1-) Borsa seçimi
Güvenilir bir borsa seçimi daima en önemli olanıdır. Parayı emanet edeceğimiz borsayı dikkatle seçmek gerekir. Geçtiğimiz günlerde birkaç Türk borsasının yatırımcılarını dolandırması üzerine Türk borsalarına olan güven bir hayli azaldı.
Çoğu yatırımcı hacmi yüksek ve global borsalarda işlem yapılmasını öneriyor. Bu tanıma uyan borsaların en başında ise BTC TURK ,BİNANCE,PARİBU vs. geliyor. Yeni çıkan ve ismi duyulmayan borsalardan da uzak durulması gerektiği vurgulanmaktadır.

2-) Sermaye
Kripto para piyasası diğer finansal mekanizmalara göre volatilitesi yüksek bir piyasadır. Bu sebeple yalnızca birkaç saatte değeri %100 kadar artan kripto paralara bile şahit olabiliyoruz. Aynı şekilde yalnızca birkaç saatte değeri %90 kadar düşen kripto paralar da var.
Bu piyasaya yeni giriş yapıyorsak koyduğumuz parayı kaybettiğimiz zaman da canımızın yanmaması gerekir. İlk başta küçük bir sermaye ile girilmesi tecrübe kazanılması açısından önemlidir.

3-) Kaldıraç
Yeni başlayanlar yatırımcıların kaldıraçlı işlemlerden uzak durması gerekir. Zaten dalgalanmanın çok fazla olduğu bu piyasada bir de kaldıraç kullanılırsa risk çok yüksek olur. Bilmeden yapılan kaldıraç işlemlerinde paranızın tamamını kaybedebilirsiniz.

4-) Teknik analiz
Çoğu başarılı yatırımcı, teknik analizleri sayesinde kripto paralardaki yatırımlarını büyütürler. Bu piyasada kalıcı olmak içinse teknik analiz bilmek şarttır.
Ancak teknik kısa sürede öğrenilecek bir analiz türü değildir. Yeni başlayan yatırımcıların teknik analiz eğitimleri ile teknik analiz öğrenmeye başlamaları önerilmektedir.
Farklı kişilerden alınan tüyolarla yatırım yapılması kripto paralarda yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. En doğru yatırım yatırımcının kendi yapmış olduğu yatırımdır. Bu yüzden teknik analiz öğrenmek kripto paralarda olmazsa olmaz.

5-) Sepet
Sermayeyi tek bir kripto paraya yatırmak yerine farklı kripto paralara bölerek sepet oluşturulmalıdır. Böylece risk azaltılmış olur.
Aynı zamanda istisnalar olmakla beraber hiçbir zaman sermayenin tamamı kripto paralarda olmamalıdır. Yatırımcılar muhtemel düşüşlerde kripto paraları ucuza alabilme fırsatını kaçırmamak için belli bir miktar nakitte kalınmasını önermektedir.

6-) Sabır
Bu piyasada anlık alım satım yaparak para kazanan da var uzun süreli düşünüp kazanan da. Bu nedenle yatırımcılar stratejilerini belirlerken kendi kişisel özelliklerine dikkate almalı.
Blockchain’in bir devrim olduğunu düşünenler blockchain’in ürünü olan kripto paralara uzun süreli olarak yatırım yapıyorlar. Ancak kısa vadeli düşünürek para kazanan da var. Her iki yöntemle de piyasada para kazanmak mümkün.
Yeni başlayanların sabırlı olması, uzun vadeyi seçmesi ve hakimiyet kazanmadan çok işlem yapmaması önerilmektedir.

7-) Stop Limit
Hangi kripto parayı alırsanız alın  daima stop limit kullanılmalıdır. Bu kadar dalgalanmaların olduğu piyasada sermayenizi korumanın en iyi yollarından birisidir stop limit.
Büyük bir düşüş yaşandığında stop limit kullanmayan yatırımcılar çok büyük zarar edebilirler.

8 -) Soğuk cüzdan

Uzun vadeli yatırımlarda yatırımcılar kripto paralarını soğuk cüzdanlarda saklayarak siber saldırılara ve diğer güvenlik açıklarına karşı önlem almaktadır.
Soğuk cüzdanlarda internet bağlantısı yoktur. Ve soğuk cüzdandaki kripto paralara yalnızca şifre sahibi erişebilmektedir. Dolayısıyla yatırımcılar bu cüzdanda kripto paralarını depolayabilmektedirler.

9-)Her duyduğunuz önerinin peşine düşmeyin.
Bu öneriyi verenler binlerce kişi tarafından takip ediliyor olsa da kripto para sektöründe sizi belli noktalara yönlendirip kendisi ve ya başka amaçlar için kar amacı besleyen kişiler olabilir. Piyasanın gidişatını incelemeden kimseye göre hareket etmeyin.

10-)Duygularınızı yatırımlarınıza yansıtmayın.
Mantığımızı dinleyip bizi etkileyen duygusallıklardan uzak durmak hiç kolay değil. Bir anda düşüşe başlayan kripto parayı elden çıkarmak  isteyebilirsiniz özellikle yeni yatırımcılar bilgi sahibi olmadıkları için panik yaparak defalarca alım satım işlemi gerçekleştirebilir ancak iyice araştırmadan hislerinize o kadar da itibar etmeyin. Piyasa, hislere göre asla hareket etmez bu sebeple duygularınıza söz geçirin.

ETİKETLER:
Merhaba! Ben Emrah, BTnet.com.tr'nin teknoloji yazarıyım. Sizler için en güncel teknoloji haberlerini paylaşıyorum. Amacım, sizleri teknoloji dünyasının heyecanına ortak etmek ve bilgiyle buluşturmak.
YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.