Alcatel A3 XL ile giriş seviyesindeki telefonlara bir rakip daha geldi. Eylül 2017 döneminde satışa çıkan telefonun özellikleri ve uzun kullanım deneyimimize ait detaylar içeriğimizde…
Alcatel A3 XL’i bir süredir kullanıyorduk. Giriş seviyesi bir akıllı telefon olması sebebiyle beklentileri baştan düşük tutarak yazıyı okumanızı öneririz. Zira telefon beraberinde gelen tüm aksesuarları ile birlikte çok da vaatkar değil. Dilerseniz önce telefonun özelliklerine değinelim, sonrasında günlük kullanımda hangi noktalar öne çıkıyor sizlerle paylaşalım.
Alcatel A3 XL Özellikleri ve Fiyatı
MediaTek MT87358 işlemcisi ile 4 çekirdekte sadece 1.1 GHZ‘e çıkabilen telefonda Mali-T720 grafik yonga seti yer alıyor. 2 GB RAM ve 16 GB‘lik dahili depolamaya sahip Alcatel A3 XL’in 32 GB‘lık kart desteğine sahip olduğunu ekleyelim.
6.0 inçlik ekranı ile 720×1280 piksellik performans sunan modelin 16 milyon renke sahip olduğunu ve %72.91 ekran/gövde oranına sahip olduğunu belirtelim.
Micro-USB arayüzü ile bağlanan A3 XL 3000 mAh batarya ile 4 saatlik konuşma süresi sunuyor, telefonun bekleme süresi ise 400 saate erişebiliyor. Telefonun değiştirilebilir bir bataryaya sahip olmadığını da söyleyelim.
165×58.5×7.9 boyutlarında olan telefon beyaz ve siyah renk seçenekleri ile raflardaki yerini alıyor. Android 7.0 ile gelen ve Oreo güncellemesi almayacak telefonlar arasında yer alan A3 XL 8 MP arka ve 5 MP‘lik ön kameraya sahip. 720p‘de 30 kare/saniye video kaydı yapabilen telefonun günlük kullanımda bu özellikleri tam olarak karşılayamadığı söylenebilir.
Alcatel A3 XL uzun kullanımda neler sunuyor?
A3 XL için yazının başında giriş seviyesi bir model olduğunu zaten belirtmiştik. Uzun kullanımda takdir edilebilecek noktalardan birinin pil performansı olduğu söylenebilir. Her ne kadar tam şarjda sadece 4 saatlik konuşma süresi vaadeden telefonun rutin kullanımda bir gün çıkardığını söyleyelim. 6 inçlik bir telefona göre gayet başarılı bir kullanım sunabilen A3 XL bu büyüklükte bir ekran için düşük çözünürlükle karşımıza çıkıyor ve bu da deneyim bazında kullanıcı beklentilerini karşılayamayabiliyor.
Farklı satıcılar tarafından 900-1000 TL fiyat aralığında satışa sunulan bir telefon Alcatel A3 XL. Fiyatı performansının tam karşılığı ancak uzun kullanımda ters giden bazı noktalar var. Kamera konusunda 8 MP’lik bir çözünürlükle karşınıza çıkan telefonun 720p’de kayıt almasını istiyorsanız, telefonun kimi videoları frame atlayarak çektiğine tanıklık edebilirsiniz. Ek olarak kameranın uzun kullanımda hafiften ısındığını da söylemek mümkün.
Telefonu henüz yormadan grafik yönü ağır basmayan oyunlarla ufak bir test yapalım dedik. Telefonda yaşanan problemlerin kullanıma engel teşkil edecek seviyede olmadığını ekleyelim. Ama ufak kasılmalar yaşar, nadir de olsa uygulama hataları alırsanız şaşırmayın.
Akıllı telefonları son zamanlarda güvenlik tedbirleri üzerinden konuşuyoruz. Iris tarayıcılar, Face ID’ler derken, telefon modelleri bir bir sivrilmeye başladı. Alcatel’in A3 XL için uygun gördüğü parmak izi sensörünün ise iPhone 5S seviyelerinde seyrettiğini söyleyebiliriz. Arka yüzde yer alan parmak izi sensörüne ulaşmanın çok zor olmadığını söyleyebiliriz.
Telefon ile birlikte gelen kulaklığın hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz. Ancak dahili hoparlör için olumsuz bir yorum yapılamaz, hoparlör ses yüksekliği ve kalitesi konusunda segmentinin üstünde dahi olabilir.
Son olarak 900 TL‘ye satın alabileceğiniz bir telefona göre pil performansı ve büyük ekranı gayet doyurucu. Pek çok noktada eksiği olmasına rağmen eğer birinci odağınız fiyat ise bu telefonu tercih edebilirsiniz.