Yaşam Tarzı 05 NİSAN 2013 / 14:12

Kutunun içinden ne çıktı dersiniz?

Akademik bir araştırma, metal kutulu içeceklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin küçümsenemeyecek ölçüde olduğunu ortaya koydu. 



Kutulu içecek pazarında 1 sent maliyetle çözülebilecek bir konunun insan sağlığı için ne anlama geldiğini Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nden Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal anlattı.

Toptancı, market, bakkal, büfe ve depolardan, şirket ya da marka dikkate almadan 100 metal kutu ambalajlı içecek toplayıp, araştırma yapan Baysal, ağızla doğrudan temas eden metal kutulu içecek ambalajlarının yol açabileceği enfeksiyon risklerini bir raporla ortaya koydu.

Baysal'a göre teneke kutuların dış ortamlarda saklanma koşulları, kutuların üzerinde enfeksiyon barınma riskini arttırıyor.

Sarılık ve tüberküloza neden olabilir

Baysal, araştırma sonuçlarına yönelik olarak şu bilgileri paylaştı:

"Kutu içeceklerin kapakları üzerinde genelde direkt hastalık oluşturmayan, ancak fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmalar bulunmakta. Kapak bölgesinde bulunan veya kapak açımı sırasında içeceğe bulaşan bu mikroorganizmalar, sindirim, solunum ya da ağız bölgesinde bulunabilecek çatlaktan vücuda girerek, solunum idrar yolu enfeksiyonu, hatta sarılık ve tüberküloz gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir."

Araştırmalarında elde ettiği mikroorganizmaların sorunlar konusunda ciddi ipucu verdiğini ifade eden Baysal, "Rutin dışı tetkiklerle belirlenebilen mikroorganizmaların ve özellikle de virüslerin varlığının bu sonuçlara eklenebileceği düşünüldüğünde, riskin sanılandan daha büyük olduğu açıktır. Üretimden raf satış aşamalarına kadar metal kutu ambalaj, özellikle dudakla temas edilen kapak civarına kolonize olan mikroorganizmalarla temas edebilmektedir. Dudağın metal içecek kutularıyla teması, gündelik hayatta hastalık oluşturmayan, fakat fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmaların vücuda alınmasını sağlayabilir. Kullanım öncesi son aşamada, ellerle olan temas sırasında mikroorganizmaların kapak bölgesine bulaşması da önemlidir" dedi.

Riski Azaltmak İçin hangi önlemler alınabilir?

Kutulu içeceklerin yol açabileceği sağlık riskinin çeşitli önemlerle azaltılabileceğini belirten Baysal, şu önerilerde bulundu:

"Üretim aşamasında eklenebilecek basit bir koruyucu tabakanın kullanılması ya da alternatif kapak geliştirilmesiyle mikroorganizmanın vücuda geçmesi en aza indirilebilir. Başta İtalya olmak üzere bazı ülkelerde koruyucu ambalaj uygulamasına geçilip bu sorun aşılmıştır.