Mobil 07 EYLÜL 2010 / 08:44

Organik mi yiyelim öbür türlü mü?

Biliminsanlarının çalışmaları çelişkili sonuçlar ortaya koysa da şimdilik son karar organik gıdalardan yana.

Biliminsanlarının çalışmaları çelişkili sonuçlar ortaya koysa da şimdilik son karar organik gıdalardan yana.


Geçtiğimiz yıl bir çalışmada organik yiyeceklerin organik olmayanlara kıyasla sağlığımıza daha yararlı olmadığını iddia eden bir çalışma görmüştük. Yeni yapılan çalışmalar da bizi şaşırtmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan, Dr Alan Dangour'un öncülük ettiği çalışma da organik yiyeceklerin diyet yapanlara bir katkısı olmadığını gösteriyor. Organik yiyeceklerin organik olmayanlara göre besin değerinin yüksek olduğu belirtilen çalışmada, iki tür besin arasında sadece küçük farklar bulunduğu belirtiliyor.

Doktor Dangour'un açıklamalarında, organik ile organik olmayan besin arasında sadece ‘fosfor' açısından organik yönünde pozitif bir artı olduğu belirtiliyor. Ancak fark bulunan fosfor değerinin de, insanların yediği diğer yiyeceklerle kolayca kapatabileceği belirtiliyor.

Yeni çalışma organik besinlerin daha iyi olduğunu söylüyor

Şimdi yapılan yeni bir çalışma ise Dangour'un araştırmasına rakip. Dangour'un kapsamlı çalışmasının yerine bu çalışmada sadece çilekler araştırılmış.

Washington Üniversitesi'nden çıkan çalışmaya göre, organik çileklerin besin değeri daha yüksek ve daha zengin tada sahip. Ayrıca organik çilekler daha uzun ömürlü, daha fazla anti-toksidan etki gösteriyor, yüksek oranda vücudun ihtiyaç duyduğu askorbik asit ve diğer içerikler barındırıyor.

Kısacası yeni çalışma, bu kez organik besinlerin organik olmayanlardan çok daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Organik ve organik olmayan besinler için bilim kendini sürekli yeniliyor.

Washington Üniversitesi'nin çilekler üzerine yaptığı çalışmanın detayları için http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0012346 adresine göz atabilirsiniz.