Mobil 12 AĞUSTOS 2011 / 14:45

Facebook telefondaki numaralarınızı 'size sormadan' profilinize taşıyor

Facebook telefondaki numaralarınızı internete taşıyor!

Facebook akıllı telefonlardaki uygulaması aracılığıyla, ‘hafızadaki numaraları alıp herkese görünür halde internete aktardığı’ iddialarına yanıt vererek, "numaralarınızı başkalarına vermiyoruz" mesajını iletti. Hesabınızdan arkadaşlarınızın telefon numaralarını kaldırmanın yöntemini de haberimizde bulabilirsiniz.



Facebook’un mobil uygulamasını indirdiğinizde, sizin adres defterinizle senkronize oluyor. Oradaki kişilerle Facebook arkadaşlarınızı eşleştiren uygulama, Facebook profilinizde cep telefonu listenizin görülmesini sağlıyor.

Kullanıcıları rahatsız eden şeyse, iletişimde olduklarınız sizin mobil telefonunuzdaki kişilerle iletişim kurmak için Facebook profillerini kullanabilmeleri, Facebook’un telefon numaralarının görünürlüğünü açması. Yani bir Facebook kullanıcısı kendi profilinde telefon numarasını paylaşmasa bile bir başka arkadaşının cep telefonuyla eşleşen Facebook uygulaması nedeniyle kendi numarasını Facebook’ta bulabiliyor.

Mobil uygulama telefonunuzdaki kişi listesini Facebook’taki potansiyel arkadaşları bulmak için de kullanıyor. Yani bir kişi profiline numarasını girmişse ve sizin telefonunuzdaki numarayla eşleşiyorsa, Facebook sizin arkadaş olmanızı öneriyor.



Uygulamaya ulaşmak için sağ üstteki "Hesap" sekmesine gidip, ‘Arkadaşlarını Düzenle’yi seçin. Ardından sol tarafta yer alan ‘Kişiler’ bölümüne tıklayarak cep telefonunuzdan alınan ve telefon numarasını profilinde paylaşan arkadaşlarınızı görebilirsiniz.

‘Kişileri sadece siz görebilirsiniz’

Konuyla ilgili ortaya çıkan endişeleri gidermek için Facebook bir açıklamada bulundu. Phonebook olarak isimlendirilen kişi listesinin uzun süredir var olduğunu açıklayan yetkililer, bu bölümde “cep telefonu numarasını profilinde paylaşanlarla, sizin cep telefonunuza indirdiğiniz uygulama sayesinde senkronize olanların” yer aldığı bilgisini verdi. Bu listenin sadece kullanıcı tarafından görüntülenebildiği belirtilen açıklamada, “aynı telefonunuzda olduğu gibi sadece siz bu kişilerin numaralarını görebilirsiniz” denildi.

Yapılan açıklamaya rağmen tepkiler sürüyor. Zira uygulama kullanıcıların telefonlarındaki listeyi doğrudan eşleştirerek Facebook profiline aktarıyor. Profil kötü niyetli kişilerin eline geçtiği anda tüm arkadaşlarınızın numaraları da bu kişinin eline geçmiş oluyor.

Facebook’ta yer alan kişileri kaldırmak için http://www.facebook.com/contact_importer/remove_uploads.php?r=%2Fphonebook adresini kullanabilirsiniz.
YORUMLAR
hüseyin kuzu 27 OCAK 2012 / 21:06 0 0
facebook hesabımı neden kapattınız hiç bir sebep yokken bu mu sizin hizmet anlayışınız.hesabımı neden ama neden kapatıyosunuzzzzz???