Yaşam Tarzı İnternet 25 OCAK 2012 / 14:58

Herkes 'mecburen' zaman tüneline giriyor

Herkes 'mecburen' zaman tüneline giriyor

Facebook yaptığı açıklamada, “Timeline” uygulamasını önümüzdeki haftalarda tamamen hayata geçireceğini duyurdu. Herkes istese de istemese de zaman tüneline giriyor. Peki kişisel mahremiyetimizi nasıl koruyacağız?



Geçtiğimiz Eylül ayında hayata geçen Facebook Timeline, o tarihten bu yana bir çok tepki alırken, listenin başında gizlilik problemi yer alıyor. Şimdiye kadar Timeline uygulamasına geçmiş olan kullanıcılar, özellikle paylaşılan bilgilerin çoğalması ve Facebook’un kullanıcılar hakkında daha çok bilgiye erişebilmesinden dolayı oldukça şikayetçiler. Her ne kadar “Gizlilik Ayarları” menüsü kullanılarak paylaşılan bilgiler kısıtlanabilse de, paylaşılan bilgilerin çoğaldığı göz ardı edilemez bir gerçek.

Kullanıcıların rahatsızlık duyduğu bir diğer konusu ise, kullanıcılara tercih hakkı tanınmaması. Facebook şu zamana kadar yaptığı bütün güncellemeleri kullanıcılar beğensin ya da beğenmesin hayata geçirip, onları bu değişiklikleri yapmaya zorunlu kıldı. Son yaptığı duyuru ile de önümüzdeki haftalarda bütün kullanıcıları kapsayacak şekilde Timeline uygulamasını hayata geçireceğini belirtti.

Facebook yöneticileri ise kendilerinden ve 'Timeline' uygulamasından oldukça eminler. Zaman tünelinin kullanıcıların eski paylaşımlarını, önemli anılarını, fotoğraflarını bir araya toplayabilmelerinin kolay bir yolu olduğu konusunda hem fikirler.



Görsellik açısından iyi ancak kişisel gizlilik açısından kötü

Timeline uygulamasını sevmeyenler kadar sevenler de mevcut. Görsellik konusunda kullanıcıların oldukça memnun kaldığı gerçeği yadsınamaz. Özellikle “kapak fotoğrafı” kullanıcı profillerini görsel yönden epeyce zenginleştiriyor. Ayrıca kullanıcılara Facebook kullanmaya başlamadan önceki olaylara ve günlere fotoğraf koyup, yorum yapabilme imkanı tanıyor. Örneğin, doğduğunuz yıla bebeklik fotoğrafınızı koyarak profilinize renk katabilirsiniz.

Zaman tüneli uygulamasına geçmeye bir kaç hafta gibi kısa bir süre kalmışken, kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir takım ayrıntılar mevcut.

Geçmişe ait fotoğraf, yazı gibi bilgileri gizlemek çok kilit rol teşkil ediyor zira daha önceden bunları göremeyen ya da görmesini istemediğiniz insanlar bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilecekler. Bilhassa “utanılacak fotoğraf” gibi detayları gizlilik ayarlarından sadece yakın arkadaşların göreceği şekilde ayarlamak ya da doğrudan silmek gerekebilir.