Genel 24 EYLÜL 2009 / 10:19

Şarap tozundan yoğurt, çikolata, krema olur mu?

Şarap yapımı sırasında elde edilen kırmızı şarap tozu sağlığına özen gösteren tüketiciler için.

Şarap yapımı sırasında elde edilen kırmızı şarap tozu sağlığına özen gösteren tüketiciler için.


Kırmızı şarap üretimi sırasında fermentasyon esnasında ortaya çıkan atıklar şimdiye kadar çöpe atılıyordu. Oysa ki bu atıklar da şarabın içindeki sağlığa yararlı tüm ögeler hem de daha konsantre bir şekilde bulunuyor.

İşte bu fikirden yola çıkan Alman kimyasal analiz şirketi Spectral Service'in sahibi Bernd Diehl şirketini, şarap tozu olarak adlandırdığı şarap atıklarından sağlıklı ve doğal besin değerlerine sahip, kalbi koruyan proteinlerle donanmış, B vitamini ve minerallar açısından zengin yan ürünler üretmek konusuna yönlendirdi.

Hem de alkolsüz olan şarap tozu ile üretilen yiyecekler arasında yoğurt, diğer günlük süt ürünleri, dondurma, kek, çikolata gibi günlük tüketim gıdaları da bulunuyor. Diehl, bu ürünlerin sağlığına fazla özen gösteren tüketiciler için cazip olmasını beklyor. Şirket şarap tozu geliştirmenin yanında, bu tozları farklı tür ürünlerde de test etmek istiyor. "Kırmızı şarap tozunu farklı ürünlere ekleyerek, kırmızı şarabın hem rengini, hem de tadını bu ürünlere ilave etmek istiyoruz"diyor Bernd Diehl, haber ajanslarına yaptığı açıklamada. Tüm bunlara ek olarak şarap üretimi sürecindeki artan malzemelerden elde edilen şarap tozu, kullanılan ürünlerin besin değerini öldürmeyecek şekilde kurutma işleminden geçiriliyor.