Donanim 21 HAZİRAN 2010 / 09:30

Media Center, Tivibu ve sonrası... (4. Bölüm)

İnternet yayıncılığı iPhone ve Mobil TV ile yeni açılımlar yaşıyor.

İnternet yayıncılığı konusundan bahsedip iPhone ve Mobil TV’den bahsetmek olmaz tabiki. Uzun yıllardır interneti ve mobil mecralara uzak duran medya şirketleri çok ilginç bir şekilde bir yıl bile olmadan iPhone üzerinden hem de ücretsiz olarak kanallarını yayınlamak için bir birleriyle yarışmaya başladılar. ATV ile başlayan bu moda hızla diğer kanallara da yayınldı ve neredeyse iPhone canlı yayın uygulaması olmayan kanal kalmadı. Yarış son zamanlarda farklı bir boyuta da ulaştı ve internet üzerinde çamur gibi videolar yayınlayan bu kanallar iPhone’da en yüksek çözünürlüğü vermek için mücadele eder durumu geldiler.

Peki yıllardır internette ya çok düşük çözünürlükle canlı yayın veren ya da sadece 3-4 dakikalık yine düşük kaliteli videolar yayınlayan bu şirketler neden iPhone sevdasına tutuldu? Aslında bunun tek bir cevabı yok diye düşünüyorum. Benim bu konuda birkaç gözlemim var. Öncelikle iPhone bir prestij mecrası. iPhone’da yayınlanan içerikler çok sınırlı bir kitleye ulaşıyor. Bu durum aslında bir avantaj yaratıyor. iPhone’a yayın vermek için çok fazla yatırıma gerek yok. Türkiye’de toplam iPhone kullanıcısı, internet ya da mobil kullanıcı sayılarının yanında çok küçük bir rakam. Dolayısıyla yayınları izleyecek kullanıcı sayısı çok yüksek rakamlara ulaşmıyor. Kanallar hem yüksek kaliteli video yayınlayarak ben buradayım diyebiliyorlar, hem de çok yoğun talep gelip yayınlarının ulaşılmaz olması gibi bir risk taşımıyorlar. Bu akımın devamının Ipad yayınları olacağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.

Yakın bir zamanda piyasaya çıkacak iPad’lerde HD kalitesine yakın canlı TV kanallarını ücretsiz olarak izleyebileceğiz. Sonuçta satılacak iPad sayısı belli bir seviyede kalacak ve kanallar için yeni bir prestij ürünü haline gelecek. Umarım kanallar bundan sonrasında yatırımlarını biraz daha genişletirler ve diğer cep telefonlarına da yüksek kaliteli yayın vermeye başlarlar.