Araştırma 02 EYLÜL 2015 / 09:35

Uzun süre erimeyen dondurma yaptılar

Dondurmamızın bir tarafını yalarken öbür tarafının erimesinden hepimiz mustarip olmuşuzdur. İskoçya’da bulunan Edinburg Üniversitesi’nde yapılan açıklamaya göre; bilim adamları dondurmanın erime süresini uzatacak doğal bir protein buldular.



Dondurma en basit olarak şeker ve sütten oluşur ama katılaşmasını sağlayan başka bileşenlerde vardır. Bunlar çoğunluklar sıvı yağ, hava kabarcıkları ve buz kristalleridir. Bilim insanlarının yeni keşfettiği “BsIA” adlı protein, bu üçünü de kaplayarak buzun erimesini ve havanın kaçmasını yavaşlatıyor. Araştırmacılar BsIA için “yağmurluk” benzetmesi yapıyor. Bu özellik aynı zamanda dondurmayı uzun süre buzlukta tuttuğumuzda büyük buz parçalarının oluşmasını da engelliyor.

BsIA adlı protein toprakta yaygın olarak bulunan BAcillus subtilis bakterisinden elde ediliyor. Bazı gıdalarda hâlihazırda bu protein bulunuyor. Bu nedenle araştırmacılar bu proteinin dondurmaya eklenmesinin sentetik bileşenlerde olduğu gibi sağlık sorunlarına yer açmayacağını belirtiyor. Araştırmacılar aynı zamanda BsIA proteinin çikolatalı mus, mayonez gibi yağ oranı fazla ürünlere katılarak yağ ve şeker oranını azaltabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar yağ ve şeker oranını azaltan bu BsIA’nın dondurmanın tadını nasıl etkileyeceğini belirtmiyor. BsIA’lı dondurmanın üç beş sene içerisinde çıkması ön görülüyor. Yani daha beklememiz lazım. Ancak sıcak yaz günlerinde eriyecek diye telaşla, keyifle yaladığımız dondurmalarımızın yerini tutacak mı onu bilemiyoruz.